Posle nekoliko godina pauze, ponovo je pokrenuta Likovna kolonija Nakučani, koju organizuje crkvena opština Nakučani uz pomoć grada Šapca. Posebnost kolonije je u tome što obnavlja sećanje na ovo pocersko selo, mesto bogate kulturne tradicije duge skoro dva veka.

– Kolonija je prvi put organizovana 2010. godine. Nakon pauze od nekoliko godina, ponovo su okupljeni slikari koji će raditi narednih nekoliko dana. Umetnici će nakučanskoj crkvi podariti po nekoliko umetničkih dela. Pored motiva hrama, na platnima dominiraju ikone, ali i pejzaži živopisne Pocerine – kaže Milica Ilić, učesnik kolonije i jedan od koordinatora.

Organizator dešavanja je crkvene opština Nakučani, a cilj manifestacije je negovanje tradicionalnih i kulturnih dešavanja, bitnim za Šabac, grad koji izdvaja značajna sredstva za kulturu.

– Hvala gradu Šapcu na pomoći, koja je značajana kako bismo okupili slikare. obezbedili i m dobre uslove za rad i boravak – ističe sveštenik Branko Ilić.

Na kraju likovne kolonije, u četvrtak je predviđena izložba na kojoj će biti uručene zahvalnice pojedincima koji su pomogli manifeastaciju, ali i grnčarska radionica, gde će se izrađivati predmeti od gline upotrebom kalupa, radom na točku, glaziranje i pečenje proizvoda.