Dani Jovana Cvijića u Loznicu posvećeni su znamenitom Jadraninu, naučniku i geografu svetskog glasa. Po 25. put se obeležavaju Cvijićevi dani, izložbom „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“, koja je otvorena u Muzeju Jadra.

– Jovan Cvijić je još jedan Lozničanin koji je ostavio značajan trag u nauci. Njegov deda je bio predsednik lozničke Skupštine, dok se pradeda kao harambaša borio u Prvom srpskom ustanku protiv Turaka. Impresivna je njegova karijera i obrazovni put, što potvrđuje činjenica da je bio počasni doktor Sorbone i Karlovog univerziteta – istakao je na otvaranju dokumentarne izložbe pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić.

– Prilikom izrade izložbe korišćen tekst iz biografskih beležaka kao i fotografije dokumenata koje se nalaze u Arhivu SANU. Pored toga, korišćene su i beležnice Jovana Cvijića i skenirane fotografije koje se nalaze u Muzeju grada Beograda – istakla je autorka Biljana Radičević. Izložba je dostupna na srpskom, francuskom, engleskom, španskom i kineskom jeziku, a u Muzeju Jadra postavka će trajati do 19. oktobra.

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Foto: Printscreen/mitropolija.com