Manastir Čokešina ove godine obeležava dva veka postojanja. Prema sačuvanim podacima podignut je pre dvesta godina, dve decenije posle istorijskog Boja na Čokešini.
– Ova svetinja dva veka zaklanja i štiti duše svoje dece od svakog zla. Kada bi ovo kamenje moglo da progovori i ispriča ko je sve po njemu gazio pre nas, koliko je ovde krvi proliveno za vreme oslobodilačkih ratova, od Turaka pa do naših dana, mi to ne bismo mogli prihvatiti u svoje shvatanje. Ovde smo među čokešinskim mučenicima, a manastir je i podignut u spomen predaka i junaka izginulih u svim proteklim ratovima za slobodu i našu veru – rekao je vladika Lavrentije povodom značajnog jubilaja ove svetinje.
Starešina manastira je igumanija Ana Petrović, a manastir Čokešina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.U manastirskoj porti podignut je spomenik sa grobnicom u znak sećanja na srpske ustanike.

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.