Najosnovnije preporuke za starije osobe i lica koja boluju od hroničnih bolesti u vezi bolesti Covid-19. Stariji ljudi i osobe sa hroničnim bolestima su u mnogo većem riziku za razvoj ozbiljnih komplikacija ukoliko obole od Kovid-19 u odnosu na zdrave i mlađe osobe. Osobe svih uzrasta sa ili bez invaliditeta ako imaju ozbiljne hronične bolesti kao što su bolesti srca, pluća, bubrega su u višem riziku da se teže razbole od bolesti koje prouzrokuje Korona virus. Iz tog razloga veoma je važno da znate da zaštite sebe i da se trudite da ostanete zdravi.

Smanjite rizik od oboljevanja

Postoje postupci kojima možete da smanjite rizik od oboljevanja:
– Ostanite u kući, izlazite samo kada je dozvoljeno da izlaze lica starija od 65 godina i to ako baš morate
– Češće perite ruke
– Ukoliko imate kontakt sa drugim osobama držite socijalnu distancu najmanje 2 metra. Dezinfikujte površine u vašem stanu koje se često dodiruju, kao što su: kvake, radne površine stola, daljinski upravljači.
Suočavanje sa stresom
Starije osobe mogu biti u vreme pandemije Korona virusa podložne stresu i anksioznosti. Evo nekoliko stvari koje možete da učinite za sebe:
– Vodite računa o svom telu, trudite se da vežbate u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, istežite se i meditirajte.
– Pokušajte da imate zdrave uravnotežene obroke, spavajte dovoljno i izbegavajte alkohol i duvan.
– Pokušajte da ostvarite kontakte sa drugim ljudima sa kojima možete da razgovarate o svojim brigama i o tome kako se osećate. Za to možete da koristte telefonske razgovore, društvene mreže, skajp.
– Kontaktirajte vaše javno zdravstvene stručnjake i informišite se.