Bol u grlu ili stomaku, kašalj, visoka temperatura i malaksalost osnovni su simptomi virusne infekcije na koju su se ovih dana žali veliki broj građana. Na području Mačvanskog okruga nije potrvđen virus gripa. Juče su poslati brisevi ždrela i nosa dva pacijenta sa sumnjom na grip, kada stignu izolati, biće poznato da li je reč o virusu. Za razliki od sezonskog gripa, morbile, odnosne male boginje su potvrđene kod pet pacijenata u Lipolistu, Skrađanima, Mehovinama i Vladimircima.
– Morbile predstavljaju sve veću pretnju nevakcinisanoj deci, ali i odraslima. Još u decembru je bilo osam sumnjivih slučajeva, a kod tri je potvrđeno prisustvo virusa – kaže doktor Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.
Vakcinacija MMR vakcinom obavezna je za decu do 14 godina, ali mogu da je prime i odrasle osobe. U slučaju oboljevanja od malih boginja, najbitnije da se rano otkrije da li je došlo do upale pluća, kako bi se na vreme preduzele mere za lečenje te bolesti koja može dovesti do smrti.

17 thoughts on “Pet osoba obolelo od malih boginja”

Оставите одговор