Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kovljača dobitnik je Oskara kvaliteta, a povodom 165.godina organizovanog lečenje priređen je skup potvrde kvaliteta, liderstva i promocije dobre prakse, kome je prisustvovala i ministraka zdravlja profesor prof. dr Danica Grujičić.

Ušuškana ispod istorijske planine Gučevo, Banja Koviljača je bila lečilište još u doba Ilira, a prvi pisani izvori iz 1533. godine, ukazuju da su ljudi masovno dolazili na njene lekovite izvore.

Prva zgrada za smeštaj gostiju pre vek i po imala je deset soba. Koviljača je prva u bivšoj Jugoslaviji, 1989. godine dobila odeljenja za rehabilitaciju dece.

– Banja Koviljača je jedina ustanova za lečenje dece od ortopedskih i neuroloških bolesti. Videćemo da pomognemo da se obnovi bazen i da se prošire kapaciteti da nam deca ne bi čekala na rehabilitaciju – kaže ministarka zdravlja dr Danica Grujićić,

Ministarka Grujičić napominje da ova elitna zdravstvena ustanova za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju radi sa pozitivnim bilansom i da se druge banje u Srbiji moraju ugladati na Koviljaču.

U Specijalnoj bolnici je zaposleno 400 ljudi, koji višedecenijskim iskustvom, na najbolji način povezuju blagodeti tradicionalnog – prirodnog lečilišta sa svim onim što nudi savremena fizikalna medicina i rehabilitacija. Svečanoj akadmiji prisutvoivali su predstavnici Vlade Srbije, PIO fonda i RFZO, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, lekari i  brojni saradnici.

 

Tekst je nastao kao deo projekta „Putevi nas spajaju“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.