U galeriji Škole primenjenih umetnosti priređena je izložba pod nazivom Hilandar, koju čine radovi učenika koji su konkurisali za Nagradu “Miloš Simić”. Hilandar je predstvljen u nekoliko umetničkih tehnika, a radovi pristigli na Konkurs Škole primenjenih umetnosti izloženi su u galerijskom prostoru u znak sećanja na Miloša Simića, učenika ove škole.

– Zahvaljujući njegovog porodici koja nam obezbedđuje nagradni fond, mi smo ustanovoti nagradu „Miloš Simić“, koju dodeljujemo pobedničkom radu, a pravo učešća imaju učenici naše škole, prve i druge godine – rekla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.

Školski žiri odabrao je rad Tijane Ilić kao najbolji. Tijana sa obrazovnog profila aranžer, prenela nam je svoje utiske.

– Drago mi je što je moj rad pobedio, jer je konkurencija bila jaka. Odlični radovi su stigli na konkurs. Ideja je došla spontano. Počela sam i pre raspisivanja konkursa  da sastavljam delove, da lepim jedan deo za drugi. Kad je sve bilo gotovo, konkurisala sam, a žiri je moje predstavljanje Hilandara nagradio. Mišljenja sam da smo svi odgovorili na temu, a da su samo nijanse presudile oko izbora pobednika – kaže učenica Tijana Ilić.

Miloš je preminuo 2016. godine, bio je talentovan, voleo je umetnost, što potrvđuje i otac Zoran.

– Miloš je dane bolesti i sve probleme usmnerio na razvoj ličnosti. Shvatanje umetnosti nije samo slikanje, več i poznavanje duhovnosti, pa smo se iz tog razloga opredelili za ovogodišnju temu. Naš sin je imao vremena da istražuje i proučava umetnost, jer je dane bolesti koristio za učenje, i razvoj svoje ličnosti- naglasio je Zoran Simić, Milošev otac.

Izložba radova mladih stvaraoca koji kroz umetnost iskazuju svoju individualnost i senzibilitet biće otvorena do 6. oktobra.