Da bi se postigao kolektivni imunitet, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnim štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge. U dopisu navode da privrednicima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani, ali i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu.

– Dva dana plaćenog odsustva za vakcinisane građane, a oni koji nisu, da bi mogli bi da rade moraju da dostave negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati je preporuka koju smo uputili lokalnim samouopravama, a oni imaju obavezu da je proslede privrednicima – rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr branko Vujković i podsetio da je Mali Zvornik prva lokalna samouprva u okrugu, koja je usvojila predlog za podsticaj stanovništva na vakcinisanje. Inače u ovoj opstini drugu dozu vakcine primilo više od 60 posto građana.

Velike i uspešne kompanije organizuju kolektivnu imunizaciju, a sabacka firma Kartonval, sredinom godine je odlučila da sa 30.000 dinara stimuliše zaposlene, jer im je svaki čovek bitan i prozivodnja ne sme da stane.