Grad Loznica objavila je sredinom aprila javni poziv za dodelu naknade troškova za vantelesnu oplodnju, i do sada je nadležna komisija zasedala dva puta i odobrila maksimalan iznos od po 350.000 dinara za četiri para.

Kada su stigle prve prijave u junu i julu mesecu, podrška je data za po dva para, a od prošlog zasedanja do danas stigla su još dva takva zahteva.

Ove godine za vantelesnu oplodnju,  gradska uprava je izdvojila šest miliona dinara, milion više nego prošle, što je dovoljno da maksimalna iznos dobije sedamnaest parova. Maksimalnih 350.000 dinara, 2020. godine dobilo četrnaest parova, ali pošto kompletna procedura nije svima bila potrebna neki su vratili deo novca. Sasvim je moguće da se to i sada ponovi u nekim slučajevima pa da više od sedamnaest parova dobije šansu da se ostvare kao roditelji.

Na naknadu troškova VTO imaju pravo parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za VTO preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada posle rođenja prvog deteta nema prirodnim putem druge trudnoće.

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, dobro mesto za život“ koji sufinsira grad Loznica.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.