Završna konferencija projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva“ održana je u Avliji održivog razvoja u Bogatiću. Projekat, čija je ukupna vrednost 205.555 evra, trajao je nešto više od dve godine. Nosilac projektaje Karitas Šabac, sa partnerima, opštinom Bogatić i konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije. Konferenciju je, pozdravljajući učesnike i goste, otvorio Mirko Janjić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Ovaj projekat je imao za cilj povećanje mogućnosti za zapošljavanje osoba izdruštveno ugroženih grupa,doprinos i podsticaj sektoru socijalne ekonomije ipodizanje svesti o socijalnim problemima na opštem nivou u periodu od tridesetmeseci koliko je trajao. Projekat se sprovodi u okviru lot-a dva grant šeme „Aktivno uključivanje“, a njegov značaj je bolje upoznavanje lokalnih potencijalnih preduzetnika sa socijalnom ekonomijom u celini, sa mogućnostima koje ovaj koncept donosi. Tokom implementacije Projekta osnovana su dva preduzeća za profesionalnu rehabilitacijui zapošljavanje osoba sa invaliditetom,“Socijalna Sinergija “ u Šapcu i „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću. Time je značajno izmenjena slika socijalnog preduzetništva u dve lokalne samouprave. Ova preduzeća već sada zapošljavaju preko 20 ljudi, od kojih polovinu čine osobe sa invaliditetom. Ministarstvo rada donosi novi zakonodavni okvir za socijalno preduzetništvo, a značaj donošenja Zakona osocijalnom preduzetništvu leži u činjenici da su u Republici Srbiji prisutnerazličite organizacione forme, sa karakteristikama ili elementima socijalnogpreduzetništva. Još uvek ne postoji uspostavljen zakonodavni okvir kojim bi se nasveobuhvatan način uredila oblast socijalnog preduzetništva i podstakao njegovdalji razvoj. Pozitivni efekti uspostavljanja zakonodavnih okvira u ovoj oblastiogledaće se u stvaranju još boljih uslova za podsticanje preduzetništva, odnosno preduzetničkog duha,a krajnja posledica biće poboljšanje opšteg životnog standarda građana – rekao je u svom uvodnom obraćanju Mirko Janjić. Prisutnima se obratio i predsednik Karitasa u Srbiji, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, koji je iskazao zadovoljstvo i zahvalnost svima koji prisustvuju i svima koji su učestvovali u realizaciji projekta, pre svega predstavnicima državnih organa, lokalnim samoupravama, predstavnicima Evropske zajednice socijalnih ustanova iz Italije. Posebno je pozdravio braću sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji su prisutni na ovoj konferenciji. Zajedno smo pokazališta je to socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalneisključenosti i siromaštva. Dva preduzeća koja su osnovana u Šapcu i Bogatiću su ufunkciji ovog Projekta i pokazuju da zajedno možemo više,a  sa ostalim organizacijama, od države do Evropske unije, možemo najviše. Zato hrabro dalje – naveo je između ostalog Hočevar.

Saradnja opštine Bogatić i Karitas Šabac započela je 2015. godine. U ime opštine Bogatić prisutnima se obratio predsednik Milan Damnjanović. Zahvalio se državnom sekretaru Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, nadbiskupu beogradskom, načelniku Mačvanskog upravnog okruga Vladanu Krasavcu i u česnicima konferencije. Naglasio je dobru saradnju sa Karitasom Šabac i naveo planove zanaredni period. Rezultate projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva“ predstavio je Miroljub Nikolić, direktor Karitasa Šabac. Istakao je brojne aktivnosti koje su realizovane u poslednjih nekoliko godina. Naveo je da je ovaj projekat proizvod iskustva od skoro dve decenije rada Karitasa Šabac, posebno na području mentalnog zdravlja. Nastaviće se sa razvojem socijalnog preduzetništva, a iskustva ovog projekta biće korišćena i u narednom periodu. Preko 400 učesnika tokom trajanja projekta informisalo se o socijalnom preduzetništvu. Realizovano je deset obuka, 60 polaznika je učestvovalo u obukama, a dva preduzeća su registrovana za rad sa 25 zaposlenih od kojih je 13 osoba sa mentalnim smetnjama. Ovo su rezultati koji ohrabruju i podstiču na još bolje, rekao jei zmeđu ostalog Miroljub Nikolić. O socijalnom preduzetništvu u Srbiji govorila je Dina Rakin ispred Koalicije zarazvoj solidarne ekonomije. Očekujem da u Srbiji bude još socijalnih preduzeća po ugledu na ova dva koja su osnovana u Šapcu i Bogatiću. Socijalno preduzetništvo iz evropske perspektive i odlike socijalnogpreduzetništva u Italiji predstavila je Michaela Vogrig,predsednica Konzorcijuma“C.O.S.M“ Italija, ističući da je Evropska unija počela da razmatra priču o socijalnojekonomiji i socijalnom biznisu još 2011. godine. Na temu: „Kakva su socijalna preduzeća u Srbiji i kakva im podrška treba“, govorila je Ivana Stančić,iz organizacije „SMART kolektiv“. Polaznicima obuka uručeni su sertifikati. Konferenciji je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.