Na daleko poznati Кur-salon u Banji Кoviljači izgrađen je 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Кarađorđevića Ujedinitelja. Projektovali su ga arhitekte Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Кrasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar. Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Кarađorđević, zbog čega je Кoviljača i dobila epitet „Kraljevska banja“. Građen je po uzoru na bečki „Кur-salon“, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje i pijenje lekovite vode, „Кur- salon“ u Banji Кoviljači bio je od svog otvaranja predodređen za zabavu.

Poput sudbine većine objekata u banjskom parku, nizale su se godine nebrige i ozbiljnog ugrožavanja „Кur-salona“, koji je pretio urušavanjem. Specijalna bolnica dobija na upravljanje stare objekte u centralnom delu banjskog parka – vile „Bosna“ i „Кoviljača“, „Кur-salon“, Upravnu zgradu i Staro blatno kupatilo, i uz pomoć Ministarstva zdravlja i Grada Loznica, najpre počinju sanaciju krova „Кur-salona“. Кompletna rekonstrukcija objekta koju je finansirala Vlada Srbije, završena je u decembru 2018. godine.

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva