Etno kompleks u Sovljaku predstavlja delić stare Mačve, autentično dvorište sa okućnicom, staro više od stotinu godina. Formiran je 1971. godine sa prikazom izvorne narodne arhitekture i proizvodima narodne radinosti, umetničkog i privrednog karaktera, kao i svim predmetima vezanim za svakodnevni život na selu.

Mačvanske građevine

Sadržaj etnoparka čine primerci deset tipskih građevina, koje predstavljaju mačvansku kuću sa okućnicom, zgrade u dvorištu opremljene su inventarom, onakvim kakvim su ga ostavili stari Mačvani. U centralnom delu starog mačvanskog dvorišta je kuća “osećanka”, sagrađena krajem XIX veka, sa četiri odeljenja. Središnje odeljenje uređeno je kao muzejski prostor, sa primercima mačvanske odeće i pokućstva.

Sačuvani stari predmeti

Izgradnjom ovog etno-parka sačuvani su i zaštićeni mnogi predmeti narodnog graditeljstva, kao i oblici narodnog stvaralaštva. U njoj se nalazi stalna izložba mačvanskih slikara naivaca i akademaca, kao i učesnika tradicionalne likovne kolonije.
U centralnom delu dvorišta nalazi se stoletna lipa sa krošnjom od preko 30 metara.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Bogatić, juče, danas, sutra“ koji sufinsira opština Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.