Zavod za javno zdravlje Šabac posetila je delegacija lekara Ruske federacije, u sklopu aktivnosti Kriznog štaba Republike Srbije i saradnje sa ruskim stručnjacima u cilju unapređenja protivepidemijskih mera, i razmene iskustava u borbi protiv Korona virusa. Gosti Šapca bili su major Valerij Hakimov, epidemiolog u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije i potpukovnik Dragan Arsenijević, predstavnik Vojske Republike Srbije.
Mačvanski okrug uradio je sve u skladu sa protivepidemijskim standardima, što je sigurno pokazatelj i najmanjeg broja obolelih od Kovid 19. Do sada je testirano 884 osobe od čega je 100 osoba pozitivno. Majora Hakimova posebno su interesovale protivepidemijske mere koje su dovele do ovako dobrog rezultata.
– Krizni štab naše ustanove pravovremeno je počeo da primenjuje protivepidemijske mere, neke i pre svih Zavoda u Srbiji – istakao je vd direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.
Načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti dr Dragana Radojičić je navela da je na Mačvanskom okrugu bio veliki priliv ljudi koji rade u inostranstvu, i da su svi koji su došli iz zemalja sa visokom transmisijom stavljani u kućnu izolaciju, i pojasnila način testiranja svih sumnji na Kovid-19.

Posebno je naglašeno reagovanje kada su u pitanju Gerontološki centri, jer su korisnici te ustanove prepoznati kao visoko rizična populacija za razvoj teške kliničke slike i da su prve mere primenjene upravo u cilju zaštite njihovih korisnika.