Projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT“, koji podržava švajcarska vlada, a sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative, predstavio je 30 novih partnerskih organizacija građanskog društva (OGD) koje će učestvovati u AKT-2 programu podrške.

– Danas ne potpisujemo sporazum o saradnji, već gradimo partnerstvo, a cilj je unapređenje građanskog društva u Srbiji. Našim novim partnerskim organizacijama civilnogdruštva moja poruka je vrlo direktna i jasna – kroz zajedničke napore i viziju možemo da ostvarimo smislen uspeh, a vaša uloga je od ključnog značaja“, poručio je Rihard Koli, šef saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji.

Konačnom izboru 30 partnerskih organizacija prethodio je javni poziv na koji su se prijavile 154 OGD, nakon čega je usledio proces pažljive selekcije i procene njihovih kapaciteta da u svojstvu partnera budu uključeni u AKT projekat. Trinaest odabranih organizacija je iz Beograda i 17 iz ostalih gradova širom Srbije.

– Građansko društvo je kamen temeljac globalne zajednice. Cilj Helvetasa i Građanskih inicijativa, jesu čvrsto partnerstvo i saradnja sa ovim partnerskim organizacijama sa ciljem da doprinesu da civilno društvo u Srbiji ostvari merljiv i vidljiv napredak – rekao je Matias Her, direktor Helvetasa za Istočnu Evropu.

Kroz nefinansijsku i finansijsku podršku AKT projekat će sa partnerskim OGD intenzivno raditi na razvoju i jačanju njihovih kapaciteta, u cilju uspešnijeg vođenja zagovaračkih procesa, razvijanja baze podrške, uspostavljanja tematskih mreža sa drugim organizacijama i izgradnje boljeg imidža u lokalnoj zajednici i šire.

– Naše zalaganje za promene često je teško, ali toj borbi nema kraja. Zato je važno da se dalje razvijamo i učimo jedni od drugih. Na taj način postajemo snažniji, a jedinstvo i saradnja sektora biće ključni u tome, rekla je Ksenija Nikić, menadžerka programa za jačanje kapaciteta iz Građanskih inicijativa. OGD koje su postale partneri mogu očekivati finansijsku podršku u naredne 2,5 godine u maksimalnom iznosu do gotovo šest miliona dinara. Nefinansijska podrška se ogleda u razvoju i jačanju organizacionih kapaciteta na osnovu procene potreba, uz intenzivnu podršku mentora i kroz različite i neophodne obuke prilagođene svakoj pojedinačnoj organizaciji.

 

Foto: Printscreen/Helvetas