Pre nekoliko dana detektovano je prisustavo genoma virusa zapadnog Nila. Uzorkovanje je obavljeno u Šapcu na više mesta, a samo je na jednom potvrđeno.

– Najefikasniji način prevencije je sprečavanje uboda komarca. Bolest se javlja od tri do 14 dana nakon uboda komarca. Većina inficiranih, oko 80% nema nikakve simptome, oko 20% inficiranih ima simptome slične gripu, povišenu telesnu temperaturu, bol u mišićima i zglobovima, umor, osip po koži. Ukoliko se pojave simptomi slični prehladi, mučnina i povraćanje i vrtoglavica, potrebno je javiti se izabranom lekaru – istakla je dr Ana Pajičić iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Inače kod tri paceijenta je 2018. godine u Mačvanskom okrugu potrvđeno je oboljenje, prosle godine kod jedne osobe, a na Infektivno odeljene šabačke bolnice je zbrinut prvi pacijent.

– Žena koja ima izraženije tegobe hospitalizovana je pre sedam dana. Pre četiri dana je postavljena dijagnoza encefalitisom, a juče smo dobili potvrdu da je on izazvan virusom zapadnog Nila. Pacijenti se prvo javljaju izabranom lekaru koji ih, u zavisnosti od njihovih simptoma, upućuje kod infektologa koji uspostavlja dijagnozu. Ovi pacijenti dobijaju simptomatsku terapiju i lekarski nadzor – kaže doktorka Snežana Mihailović, infektolog Opšte bolnic Šabac

Do kraja sezone aktivnosti komaraca ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će nastaviti nadzor u Mačvanskom okrugu.