Opština Ljubovija već treću godinu sa predstavništvom Hlevetasa i Vladom Švajcarske sprovodi projekat „Udružimo se“. Cilj je da lokalna samuprava uključi principe dobre uprave, i na neposredan način ostvari saradnju sa poreskim obveznicima. Sa Jelenom Petrović, koordinatorkom projekta razgovarali smo o dosadašnjim rezultatima, gde na početku iznosi podatak o sredstvima koja su dostupna.

– Prošle godine imali smo budžet od 500.000 dinara, a ove 1.650.000 dinara pa će i više projeketa biti realizovano.

Kako su tekle pripreme ove godine?

– Pre javnog poziva, imali smo tri konsultativna sastanka, koji su bili dobro posećeni. Na jednom od njih su učestvovali predsatvnicu učeničkog parlamenta srednje škole. Došli smo do zaključka da su građani zaianteresovani za mikro projekte. Kao predloge naveli su uređenje parkova, postavljanje klupa i teretane u dvorištu škole. Puni su dobrih ideja. Oni koji su prethodnih godina učestvovali u našoj akciji, upoznali su svoje prijatelje i komšije, pa se dobra vest brzo proširila.

Koji su najvažnije projekti do sada realizovani?

Rekonstruisali smo Dom kulture u Uzovnici, u dve faze. Uređena je unutrašnjost, a potom i toaleti. Postoji potreba za korišćenjem Doma kulture, pa je sanacija bila od značaja. Sređeni su parkići oko stambenih zgrada. Kao nagradu za dobro spoveden proces, dobili smo nagradu, a novčani iznos smo preusmerili za kupovinu rentgen aparata, koji je značio medicinskom osoblju, tokom pandemije kovida.

Da li je naziv programa „Udružimo se“, opravdan?

– Sve pohvale za meštane Ljubovije. Pokazali su zainteresovanost, a dobili su mogućnost da vide povratnu informaciju, kojom se gradi poverenje između lokalne samouprave i građana.

Kako ocenjujete saradnju sa Helvetasom?

– Od samog starta imamo dobru saradnju i veliku podršku. Zahvaljujući treninzima upoznalo smo kolege iz drugih gradova i opština. Razmenujumo iskustva sa drugim loklanim samoupravama, pa nešto iz poztivne prakse preuzimamo i primenjujumo kod nas.

 

Projekat  „I ja se pitam u procesu donošenja odluka“ se realizuje u okviru MED projekta, koji sprovodi Helvetas Swiss Intercooperation“, kao i da se finansira sredstvima Vlade Švajcarske.