Mali Zvornik je jedna od 15 lokalnih samouprava u Srbiji koje su dobile podršku za uključivanje građana u proces donošenja odluka. Memorandumom se obavezuju opštine da unaprede proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou, a vlada Švajcarske će predložene projekte podržati i sufinansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajcarskih franaka. Program se sprovodi do 2025. godine, a obezbeđuje stručnu, tehničku, i ostalu pomoć i podršku za pružanje i sprovođenje niza aktivnosti usmerenih na unapređenje uključivanja građana u procese donošenja odluka o trošenju sredstava iz sopstvenog budžeta.

Praksa je pokazala da ovo jedan od najefikasnijih instrumenata uspešnog razvoja Švajcarske, koji se uspešno primenjuje u lokalnim samoupravama u Srbiji. Švajcarski program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“ sprovodi se preko organizacije Helvetas.

Potpisivanju memorandum prošle godine u Beogradu prisustvovao je Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

 

Projekat  „I ja se pitam u procesu donošenja odluka“ se realizuje u okviru MED projekta, koji sprovodi Helvetas Swiss Intercooperation“, kao i da se finansira sredstvima Vlade Švajcarske.

Foto: Printscreen/malizvornik.ls.gov.rs