Jedan od traženijih obrazovnih profila koje školuje Škola primenjenih umetnosti u Šapcu je juvelir umetničkih predmeta. Ovaj smer se bavi dizajniranjem i pravljenjem nakita od svih vrsta materijala, kao što su zlato, srebro, bakar, mesing, plastika, keramika i drvo. Nastava se izvodi u školskoj radionici koja je prilagodjena radu učenika. Sam proces nastave najveću pažnju posvećuje kreativnosti učenika i pokušava da od učenika stvori kompletnog realizatora od početne ideje, preko dizajna i izrade tehničkog crteža sa osnovnim podacima, do izrade nakita u materijalu. Akcenat je stavljen na ručnu izradu nakita, uz upotrebu reznih alata, pri čemu se vodi računa da se od savremenih tehnologija i alata iskoristi mnogo toga a da se pri tome ne izgubi osnovni cilj ručne izrade. Svi modeli koji se izrade, bilo kao skica ili kao nakit, su unikatni i, prema tome, imaju veću vrednost od uobičajenog identičnog proizvoda koji se može kupiti u zlatarskim radnjama. Uz samu izradu nakita velika pažnja se poklanja izučavanju juvelirskih materijala, kroz poseban predmet: Materijali i tehnike. Praktičnu nastavu izvode profesori i stručni saradnici sa dugogodišnjim iskustvom u zlatarskom poslu.

Proizvodnja zlatnog nakita potiče još iz starog Egipta pa do današnjih dana. Istorija zlata je stara preko 5000 godina. Ekspanzija proizvodnje zlata je u XVIII i početkom IX veka u Americi i Južnoafrickoj Republici.
Počeci zlatarskog zanata u Srbiji dotiraju još od Srednjeg veka. Zlatari su radili na dvorovima feudalnih gospodara, a nakit koji je rađen i koji su nosila srpska vlastela merio se sa vizantijskom.
Svoje zvezdane trenutke zlatarski zanat u Srbiji je doživeo početkom XX veka izlažući svoje rukotvorine na Svetskoj izložbi 2003. godine.

Pre deceniju šabačku Umetničku školu završio je Nenad Marković, koji je zaposlenje pronašao u jednoj od najstarijih zlatara u Beogradu.

– Tokom školovanja često sam se susretao sa pitanjem poznanika, zašto baš juvelir? Verovao sam u sebe i sad mogu da potvrdim da kada je u pitanju ova vrsta zanata, zlatari su u većoj prednosti u odnosu na ostale zanatlije zbog činjenice da zlato ne izlazi iz mode. Pratimo nove trendove i izlazimo zahtevu kupaca. Zlato igra značajnu ulogu u našim životima, jer za sve lepe momente i prilike, darujemo komade nakita napravljene od zlata. Najveću tražnja i dalje ima prstenje, a potom i ogrlice. Poslednjih godina manje je interesovanje za narukvicima i privescima – ističe Nenad Marković.