Svečanom akademijom počeli su „Dani pozorišta“ u Prnjavoru, koje je povodom dva jubilela pokrenuo Dom kulture u čijem sastavu radi Amtersko pozorište. Naredna četiri dana predstave će odigrati gosti iz Kučeva, Velike Plane, Šapca i Beočina. Gradonačelniku Šapca dr Aleksandra Pajiću, koji je otvorio manifestaciju uručeno je priznanje za podršku i razvoj kulture, kao i glumcima koji su prethodnih 40 godina proslavili jedini mačvanski teatar.

– Pocetak pozorišnog života u Prnjavoru vezuje se za 1922. godinu kada je tadašnji učitelj za potrebe prikupljanja sredstava za izgradnju Spomen kostrnice organizovao program uz učešće pevacke i folklorne grupa, a izveden je i skeč. Pedesetak godina kasnije nastaje dramska sekcija, a 1982. godine rađa se Amtersko pozorište, koje i danas uspesno radi – ističe direktor Doma kulture Prnjavor Mario Maksimović.

Gradonacelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom Dana pozorišta, a posetio je i izložbu čime je napravljena retrospektiva prethodne četiri decenije. Glumci su ostavili neizbrisiv trag, osvojili značajna priznanja na prestižnim festivalima, ali i dalje nastavljaju da rade i popularizuju svoj teatar, cenjen među kolegama u Srbiji. Pokretanjem kulturne manifestacije, koja će prerasti u tradicionalnu, Prnjavor postaje centar ameterskih pozorišta. U bogatom kulturnom programu, pored nastupa folklornog ansambla, izvedena je monodrama.