Udruženje Mačvanski dućan obezbedilo je donacijama, zakup štandova za šabačke poljoprivredne prozivođače, koji će na 46. Sajmu meda na Tašmajdanu u Beogradu, od 30. septembra do 4. oktobra predstaviti široku paletu prozivoda. Svoja gazdinstva prezentovaće Jelena Kujundćic iz Majura u Dragana Đukanovic iz Mišara.

Šapčanke na Sajmu meda

Dugogodišnji Sajam meda u Beogradu ove godine će biti bogatija za izlagače iz šabackog kraja. Med i prozivodi od meda su u fokusu petodnevne manifestacije, ali će se u ponudu naći i ostali slatki i slani program ručno rađen u poljoprivrednim gazdinstvima, kaže Danije Gavrić iz Mačvanskog dućama.

Zakup tezge iz donacije

Jelena Kujundzić je imala želju da se na Sajmu pojavi i prethodnih godina, ali zbog visokih troškova kotizacije, nije smela da izlaže samostalno. Međutim, zahvaljući udruženju, šabački poljoprivredni prozivođači će ponuditi proizvode beogradskom tržištu. Pored vitaminske bombe, koja u medu sadrži bademe, orahe, smokve i lešnike, izložiću slatko i džemove, napravljeno od voća iz moje bašte, ističe Jelena.

Med i dimljeni sir

Na beogradskoj manifestaciji prozivode od meda, zimnicu i dimljene sireve izložiće Dragana Đurđević iz Mišara. Za proizvodnju sireva je došla slučajno, kupcima se to svidelo i beleži proivodnju sve većih količina. Inače, godinama priprema ajvare, zimnice, voćne sirupe, i prodaje ih u želji da popravi kućni budžet.