Konzumenti mleka i mlečnih proizvoda u Mačvi na lokalnih medijima mogu čuti originalne poruke šabačke mlekare uz podsećanje na istoriju i tradiciju ovog kraja. O Mačvi, mlekarstvu u Šapcu i firmi sa dugogodišnjom tradicijom razgovarali smo sa direktor Mlekare Šaba, Draganom Šašićem.

Prva asocijacija na Mačvu?

Kada sam pre pet godina došao u firmu, imao sam odeđene predrasude, međutim za ovo vreme sam shvatio da su ljudi iz ovog kraja vredni, neposredni, spremni na šalu, a kojima je gost na prvom mestu, što dovoljno govori o Mačvanima.

Koliko se zna o mlekarstvu u ovom delu Srbije?

– Malo je onih koji znaju da je ekonom Draja M. Jovanović, daleke 1931. godine inicirao formiranje mlekarske zadruge, i posle nekoliko meseci počelo se sa raznošenjem mleka, od zadruge ka potrošačima, što traje i do danas, pa već 90 godina Mlekara Šabac otkpljuje, pređuje i na tržište plasira mleko o mlečne prerađevime. Novi život Mlekari udahnuo je Velimir Jovanović, koji je pre nekoliko godina mlekaru revitalizovao, procese rada konsolidovano, pa šabačka mlekara važi za jednu od najvećih i najozbiljnijih u regionu.

Mlekara ima kvalitetne proizvode, koji se pored Srbije izvoze van granica naše zemlje. U čemu se ogleda tajna uspeha?

– Svaku firmu čine ljudi, a ne zgrade i mašine. Na prvo mesto kod zaposlenih u Mlekari bih stavio odgovornost, predanost, odanost i stručnost. Uz dobre prijateljske odnose, rezultiti su neizostavni. Istako bih činjenicu da smo zadržali duh porodične firme, pa u Mlekari Šabac sada rade treća ili čak četvrta generacija ljudi, pa se ljubav prema poslu prenosi sa kolena na kolene.