Tradicionalna manifestacija 87. Vukov sabora u Tršiću održan je uz poštovanje epidemiloških mera. Saborski dani započeli su u 14. septembra u Vukovom domu kulture. Svetkovina se održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Prvi Vukov sabor održan je daleke 1933. godine u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće. Od tada se u Tršiću, svake godine uoči Male Gospojine, okupljaju poštovaoci Vukovog besmrtnog dela.

Pozdravnu reč i dobrodošlicu prisutnim gostima uputio je gradonačelnik grada Loznice Vidoje Petrović koji je naglasio da je Vukov sabor naš najveći praznik ,mesto gde uprkos svakoj krizi uvek rado dolazimo. Na Saboru su se oglašavali pored državnika najpoznatiji pisci kao što su nobelovac Ivo Andrić, Dobrica Ćosić, Vasko Popa, Desanka Maksimović, Antonije Isaković, Branko Ćopić i mnogi drugi kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva.

Vuk je imao najbolje učitelje oko sebe i bio uvek u blizini najuticajnih ljudi svog vremena. Njegov Riječnik je najznačajnija knjiga u novijoj srpskoj istoriji, jer je to priča o samom narodu. Puno je saborskih besednika podsetilo sve nas na Vukove vrline, a na nama je da ih valjano proučimo i nastavimo. Pre dva veka, još za Vukovog života, Srbija se branila od neprijatelja. Danas bi Vuk tražio sasvim drugo od nas, da se i staro i mlado prihvati svog posla, da na poziv svoje Države i Vlade svako uhvati korak i namiri propušteno.Vukov sabor ostao je u Srbiji kao najstarija i najvažnija kulturna manifestacija,ali i u Evropi u Uneskovoj baštini nematerijalnih dobara,naveo je između ostalog gradonačelnik Vidoje Petrović. Obraćanje je zvršio rečima:“Svuda pođi, ali u Tršić dođi“.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva