Po drugi put je obeležena 106. godišnjica „Noćne bitke na Drini“ u Badovincima. Učešće u obeležavanju događaja uzeli su i Dragoljub Cvetuljski- Bata, muška pevačka grupa iz Badovinaca i Novak Milenković, guslar iz Kuršumlije.

Zasluge Gvozdenog puka

Posle poraza u Cerskoj bici, austrougarska vojska je pod okriljem noći 08. septembra 1914. godine pokušala da iznenadi srpsku odbranu, tako što je iz Međaša prebacila veće delove 79. regimente „Ban Jelačić“ preko reke Drine na Limansku adu. Toplički Gvozdeni puk spremno je dočekao agresora i vojnički porazio moćnog neprijatelja. Nakon velike pobede srpske vojske na Ceru i pobede na Drini kod Badovinaca Nj.K.V. Aleksandar Karađorđević je dao nalog kompozitoru Stevanu Biničkom da komponuje himnu vojsci „Marš na Drinu“.
Obeležavanju bitke prisustvovali su potomci izginulih ratnika, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, redstavnici opština Bogatić i Kuršumlija, predsednik MZ Badovinci Aleksandar Ilijašević, predstavnik potomaka “Gvozdenog puka”, Zoran Đorđević, gosti iz Kuršumlije, predstavnici brojnih udruženja i građani Mačve.

Sećanje na junake

Prisutnima se obratio i Vladan Krasavac, načelnik Mačvnskog upravnog okruga, koji između ostalog istakao:

– Junaci koji su svojim životima sačuvali Srbiju ne smeju biti zaboravljeni,kao i svi rodoljubi koji su u borbama za slobodu našeg naroda dali svoje najdragocenije-život. Potomcima učesnika bitke, Mesnoj zajednici Badovinci i opštini Bogatić, predstavnicima Vojske Srbije, obnovljeno je sećanje na junake ove bitke koja simbolizuje slobodarski duh Srbije i srpskog naroda.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Bogatić, juče, danas, sutra“ koji sufinsira opština Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.