Loznica je grad za koji turisti kažu da je poseban, da ima dušu. Nalazi se u zapadnom delu Srbije, u podnožju planine Gučevo, na desnoj obali reke Drine, u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom . Loznica je prirodni, privredni, saobraćajni, kulturni i turistički centar ovog dela Podrinja.
Sa oko 80.000 stanovnika u 54 naseljena mesta, prostire sa na površini od 612 km² i nalazi se na nadmorskoj visini od 142 m, klima je blaga, kontinentalna.
Voda je pitka i visokog kvaliteta uz obilje vodotokova i izvora kao i dve banje sa prirodnim izvorima mineralno-sumporovite vode.
Jedan grad nije samo naseobina i teritorija, to su pre svega ljudi, stvaraoci, kultura. Lozničani su gostoprimljivi i privrženi svom zavičaju, ponosni na svoju istoriju i brinu o očuvanju tradicije i kulture , govore najčistiji srpski književni jezik i pišu ćirilicom. Turizam je jedan od nosilaca razvoja grada,a turističku ponudu čine četiri područja: kulturno-istorijsko nasleđe, banje, planine i reke.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.