Tršić se ističe kao poseban spomen kompleks na teritoriji grada Loznice. Kompleks predstavlja selo dinarskog tipa 19. veka i kao takav ima posebu kulturnu i turističku vrednost. Tršić se nalazi u Jadru, 7 km od Loznice, na putu prema Valjevu, ispod obronaka Gučeva, a kroz ceo kompleks protiče rečica Žeravija. U svetskoj literaturi poznato je kao rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika.
Ceo kopmleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i proteže se na 5,3 ha. Postavljeno je 35 objekata narodnog graditeljstva i svi su pod zaštitom, a čine ih: kuće, vajati, kačare, mlekare, čardaci, ambari, vodenice, crkva…- odnosno svi objekti koji su nekada činili staro srpsko domaćinstvo. U tim objektima danas se nalaze: Dositejev muzej, Muzejska postava Vukovih sabora, Spomen dom seoskom učitelju, Galerija, gostinska kuća, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smešteni stari zanati. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje, koje čine: Vukova spomen kuća, podignuta 1933. godine, dva vajata, kačara, čardak i ambar. Na ulasku u imanje je suvenirnica. Kompleks je pod zaštitom države, a njime upravlja Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, juče, danas, sutra“ koji sufinsira grad Loznica.                          Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.