Povodom trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnik Upravnog okruga Vladan Krasavac obratio se saopštenjem u kojem se navodi:
Poslednjih nekoliko dana u svim lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga, prisutan je porast broja pozitivnih građana na COVID-19. Iz pomenutog razloga vanredna situacija je proglašena u gradu Šapcu i opštinama Vladimirci, Koceljeva i Bogatić. Usled elementarne nepogode koja je zadesila Mačvanski upravni okrug vanredna situacija je proglašena u šest lokalnih samouprava i još uvek je na snazi u opštinama Krupanj,Ljubovija i Mali Zvornik.
Svi državni organi u lokalnim samoupravama postupaju u skladu sa merama propisanim za vanrednu situaciju.Primenjuju se mere koje su naložene od strane Kriznog štaba i mere koje je svaka od lokalnih samouprava naložila u odluci o proglašenju vanredne situacije.
U cilju praćenja toka epidemije,prisutna je svakodnevna komunikacija i razmena informacija na relaciji Okružni štab i lokalni štabovi.
U zdravstveni sistem ponovo je uključen Veterinarski specijalistički institut Šabac, sa svojim kadrovskim i tehničkim kapacitetima,kako bi se u što kraćem roku dobijali rezultati analiza.
Povećanje broja zaraženih COVID-19 posledica je opuštanja građana i nepridržavanja mera koje su u početnoj fazi epidemije dale dobre rezultate.
Zato apelujem na sve vas da poštujete mere koje su donete u cilju zaustavljanja epidemije. Pre svega mislim na korišćenje zaštitnih maski, držanje propisane distance, poštovanje zabrane okupljanja u velikom broju.
Jedino tako,disciplinovanim i odgovornim ponašanjem svih građana može se uticati na tok epidemije i smanjenje broja zaraženih COVID-19.
Podsećam vas da zdravstveni sistem u našem Upravnom okrugu, ali i u celoj Republici Srbiji trpi ogroman pritisak. Zdravstveno osoblje ulaže ogromu energiju, kako bi se sačuvali životi građana. Zato je moja molba da im pomognemo.
Poštujući mere koje su naložene sačuvaćemo sebe,svoje porodice,zdravstvene radnike, a time i zdravstveni sistem Srbije.
Apelujem na sve medije da objektivno i blagovremeno informišu o epidemiji COVID-19.