Savetuje se odlaganje putovanja u zemlje sa intenzivnom transmisijom virusa kao i lokalnom transmisijom bolesti a prema izveštajima koji se ažuriraju svakodnevno na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije. Ne preporučuje se testiranje na virus COVID 19 zdravih putnika povratnika koji
su putovali u zemlje u kojima je bilo registrovanih slučajeva bolesti COVID-19. Ukoliko ste se vratili iz područja pogođenih epidemijom,potrebno je da tokom dve nedelje od povratka ograničite svoje kretanje i smanjite kontakte sa drugim licima na minimum. Ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu i simptome slične gripu, javite se telefonom Zavoda za javno zdravlje Šabac 015 / 343-605 и 064 / 860-5211   gde ćete dobiti dalje instrukcije.

Mere prevencije respiratornih infekcija podrazumevaju izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu (držati odstojanje veće od 1 metra), izbegavanje masovnih okupljanja i boravka  u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku  (pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih preparata za dezinfekciju ruku). Ukoliko sami imate znake respiratorne infekcije, nemojte boraviti u zatvorenom prostoru gde se nalazi veliki broj osoba,  prilikom kašljanja i  kijanja pokrijte nos i usta papirnim maramicama, a nakon upotrebe maramicu odmah bacite u korpu za otpatke, a ruke odmah operite ili dezinfikujte. Nošenje maski se prvenstveno preporučuje bolesnim osobama u kontaktu sa drugim ljudima. Ukoliko ste bolesni ili ste u riziku od težih oblika bolesti, a  neizbežno je da budete na mestu zajedno sa velikim brojem ljudi (čekaonice, pošte, aerodromi, železničke i autobuske stanice) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa, koje se menjaju čim postanu navlažene.