U samom srcu Zlatibora nalazi se nalazi pijaca koja se sastoji od 89 tipskih kućica koje su bogato snadbene autentičnim proizvodima. Na zlatiborskoj pijaci možete kupiti suvenire, domaće suhomesnate specijalitete poput pršute, kulena, slanine, kobasice, mlečne proizvode, kajmak i sir. Motar Marićjeviše puta nagrađivan za svoje proizvode. Pored nagrade u Mačkatu, dobitnik je priznanja u Kačarevu na Slaninijadi.
– Znače nagrade menikao proizvođaču, ali i kupcima. Nagrada je potvrda dasu proizvodi kvalitteni. Ovim poslom sam počeo da se bavim kada sam imao 12 godina. Otac me je upoznao sa načinom proizvodnje i plasmanom. Pored Zlatibora, imamo kupce iz nekoliko gradova Srbije.

Koliko je potrebno vremena proizvodu da dođe do pijace?

– Mesec i po dana. Najpre treba da ostoji u salamuri, pa sledi proces dimljenja i sušenja – kaže Mitar

Goveđi pršut je oko 1200 dinara, dok su slanina, čvarci i kobasice po ceni od 800 do 1000 dinara po kilogramu. Suva rebarca su oko 500 dinara, dok za ovčetinu treba izdvojiti oko 1000 dinara. Svako će vas pozdraviti, ugostiti, pokazati svoju robu i ponuditi najbolje što ima.

 

* Projekat sufinansira opština Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

18 thoughts on “Nagrade za proizvođače sa Zlatibora”

Оставите одговор