Dragan Lukić je jedan od dobitnika Aprilske nagrade grada Šapca. Nagradu je dobio u kategoriji razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života. Dragan je jedan od predlagača projekta za referendum na kom se u decembru prošle godine odlučivalo kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu koji je prikupljen u Gornjoj Vranjskoj.

– Oko ideje slobodnog odlučivanja okupio sam veliki broj sugrađana i pokazao snagu opšteg interesa jedne zajednice. Kroz jedinstven model kojim je grad Šabac omogućio da se sazna šta je prava narodna volja, afirmisao sam slobodno odlučivanje kao uslov napredovanja lokalne zajednice i društva uopšte – ističe Dragan

Da li vam se dopada ideja da meštani jedne mesne zajednice, na najneposredniji način, odlučuju o trošenju novca?
– Lokalna samopurava nam je dala tu mogućnost. Iskreno, zabeležen je veliki odziv mojih sugrađana, čak 65 % od upisanih birača je podržalo referendum.

Šta su bili predlozi koji su izglasanu u Vranjskoj na prvim referendumima koji su bili u decembru prošle godine?
– Odlučili smo da deo sredstava izdvojima za dovršetak crkve, a ostatak novca za sređivanje centra mesta.

Da li se već planiraju nove ideje za referendume? Šta je to što će popraviti život meštanima Vranjske? 
– U budućnosti planiramo da sredimo lokalne puteve, javnu rasvetu, školu. Drago mi je što su to prepoznali svi pa je sad i veće intersovanje, ali i redovnije plaćanje poreza na imovinu.

Da li ste ponosni što ste ovogodišnji dobitnik Aprilske nagrade grada Šapca?
– Presrećan sam zbog nagrade. Hvala Gradskoj upravi, ali i mojim meštanima, jer ova nagrada je zajednička. Nadam se da ću je u budućnosti opravdati.

Оставите одговор