Manastir Čokešina obeležio je 220. godišnjica boja u Prvom srpskom ustanku. Grad Loznica, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, Mesna zajednica Čokešina učestvovali su u organizaciji obeležavanja, a meštani su  odali poštu ustanicima koji su, braneći Srbiju od prodora Turaka ka Šapcu svi do poslednjeg od 303, položili živote na oltaru otadžbine.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović podsetio je da je čast i privilegija biti na ovom svetom mestu, tu gde su temelji moderne srpske države, mestu gde se životima naših predaka osvajala sloboda:

– Srpski narod je kroz istoriju plaćao skupu cenu slobode, a upravo su ovi naši krajevi veoma često odnosili najveće žrtve. Bilo je tako i te 1804. godine kada su 303 ustanika predvođeni Dimitrijem i Gligorijem Nedićima suprotstavili se višestruko nadmoćnijoj turskoj vojsci u najezdi, ispisujući jednu od mnogih slavnih epizoda iz naše prošlosti koju je Leopold Ranke uporedio sa bitkom Grka protiv Persijanaca nazvanu Termopilskom. Ovi ljudi su svesno žrtvovali svoje živote da bi Srbija živela i mi smo im danas, kao što će to biti i naši potomci – večno zahvalni. Kao što su Nedići i ostali junaci ovog boja, zatim Anta Bogićević, heroji Cera, Gučeva i mnogi drugi znani i neznani izborili se i sačuvali nam slobodu, ostavili su nam zavet da istu tu neokrnjenu slobodu sačuvamo pokolnjeima koja dolaze, njima ostavimo.