Do pre nekoliko meseci u mačvanskim selima je bilo oko 250.000 tovljenika u prečniku od 20 kilometara. Pojavom afričke kuge svinja, vlasnici su se odlučili na predaju otklupljivačima, a pojedina domaćinstva su nešto ranije od planiranog organizovala svinjokolj, kako bi se izbegla zaraza. Prvi slučaj kuge u Mačvanskom okrugu potvrđen je u Lipničkom Šoru 05. avgusta, a potom u Crnoj Bari, Provu, Orašcu i Dragojevcu.

– U Mačvi su žarišta samo u dva domićinstva u Crnoj Bari i Mačvanskom Prnjavoru. Zahvalni smo odgovornim vlasnicima koji su primenili naše preporuke, pa su mesta sa najvećim brojemm farmi u Dublju i Badovincima za sada beazbedna – kaže dr Nikola Milutinović, direktor Veterinarskog Specijlaističkog instituta Šabac.

U Provu je u preko 50 domaćinstava potvrđena kuga, što je bilo i očekivano, jer Sava u ovom selu pravi meandru, pa se tu zadržava sav otpad koji donese reka. Životinje bačene u vodu od nesavesnih vlasnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prouzrokovale su zarazu. Ekipe Veterinarskog Specijalističkog instituta u Šapca su angažovane na eutanaziji obolelih životinja i dezinfekciji prostorija i imanja.