Nađa Vasić iz Glušaca i Mihajlo Ljubinković iz Crne Bare, članovi Folklornog ansambla Đido iz Bogatića, ove godine su bili mladenci na tradicionalnoj Mačvanskoj svadbi, koju organizuje Turistička organizacija Bogatić.

– Želja svake devojke je da se nađe u ulozi mlade, meni je čast da ove godine budem nevesta – ističe Nađa.
– Ženim se po prvi put, za potrebe manifestacije, ali je ovo prilika da se upoznam sa obavezama kada se odlučim za istinsku ulogu mladoženje, u šali kaže Mihajlo.

Okupljanje svatova je kod mladoženjine kuće, odlazi se po nevestu, svatkove presreću hajduci, potom sledi kupovina mlade, venčanje i povratak mladoženjinoj kući, gde nevesta baca sito u jabuku preko kuće.

– Desetak fijakera se sa Hipodroma uputilo ka Etno parku u Sovljaku, gde se po tradiciji okupi veliki broj ljudi koji dočeka svatove. Ova jedinstvena manifetacija neguje običaje po kojim smo i dalje prepoznatljivi. Sve funkcioniše besprekorno, a pored Turističke organizacije u realizaciji programa učestvuju Kulturno obrazovni centar i Folklorni ansambl Đido. Opština Bogatić finansira najmasovniju manifestaciju – kaže Marija Martinović, direktorka Turističke organizacije Bogatić.

 

Tekst je nastao kao deo projekta „Putevi nas spajaju“ koji sufinsira opština Bogatić.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.