Petar Pajić iz Draginca još 1934. godine je započeo je učenje liciderskog zanata u Loznici. Svoja znanja, umeće, tajne i iskustvo je preneo sinu, Bratislavu Pajiću Baći, koji 1983. godine takođe počinje da se bavi izradom liciderskih srca. U ovom poslu ostao je do danas.

– Tokom prethodnih decenija veliki broj liciderskih kolačića je iz naše radionice našao put do najudaljenijih mesta u Srbiji i okruženju. Imam podatak da su 2011. godine naša srca stigla do Meksika i Australije – priča Pajić.

Licidersko srce od davnina predstavlja poklon koji u sebi može objediniti ljubav i pažnju, kao i lepu uspomenu na minula vremena i mesta. Liciderski kolači se izrađuju po narudžbini za razne namene: poslovni pokloni, suveniri, venčanja, rođendani, krštenja, promocije. Srca se izrađuju u dimenzijama od 7×7 do 38×38 centimetara sa ispisom i šarama po želji.

– Licidersko srce je najprepoznatljiviji oblik liciderskog kolačića kojima su momci nekada često znali da obraduju svoje devojke, a danas svoju namenu nalazi i kao suvenir. Nekada je važilo pravilo, da momak prilikom poklanjanja srca devojci, ima značenje veridbe, odnosno davanja prstena u novije doba – kaže Baća.

Još kao dete Slađana Pajić je počela da pomaže u pravljenju liciderskih kolačića, a nastavljajući porodičnu tradiciju, zajedno sa suprugom, se od pre nekoliko godine radi na izradi i promocije proizvoda.

– Naše proizvode poručuju firme, koriste ih za promociju i poklone za poslovne partnere. Liciderska srca postaju i nezaobilazan poklon gostima na venčanjima kao i jako lep suvenir. Verujem da će i naredne generacije Pajića nastaviti sa liciderskim zanatom. Isporuku kolačića radimo i brzom poštom – ističe Slađana.

Liciderski zanat je zahtevan i naporan. Jedna greška može biti kobna da cela tura slatkiša koja se peče u peći propadne. Ovom zanatu pretilo je izumiranje, a zahvaljujući dobrim majstorima i nostalgičarima ipak je opstao.

Foto: Info media sistem i Printscreen/prva tv