Grnčarski zanat kod Srba bio jedan od najzastupljenijih, naročito u južnim krajevima Srbije, gde se mogla naći crvena glina, koja je bila najkvalitetnija za pravljenje grčarije. Grnčari su pravili skoro sve predmete koji su bili potrebni za pokućstvo, za pečenje, kuvanje, posluženje, i uopšte predmete za kućnu upotrebu. Zanat sačuvao do danas, a predmeti se koristi za razne specijalitete naše kuhinje, naročito u restoranima i kafanama, ali i domaćinstvu.  Ovaj zanat se učio kao i svi drugi zanati od majstora. Već dve decenije šabačka Škola primenjenih umetnosti u svakoj generaciji školuje grnčare.

– Prva asocijacija na obrazovni profil grnačar je izrada predmeta od gline na grnčarskom točku. Pošto se savremena keramika svakodnevno razvija, mi se trudima da ispratimo razvoj ,pa naši učenici pored toga rade i keramički dizajn u okviru kog rade i izradu crteža na računaru, ali i unikatnu i dekorativnu keramiku, strukture od keramike i ti radovi budu zapaženi na izložbama – kaže profesorka Mina Stupar

Grnčar je jedan od najproduktivnijih obrazovnih profila, jer je glina materijal koji vas opčini i daje uvek nove ideje. Radovi učenika ovog obrazovnog profila uvek na izložbama pobudjuju veliku pažnju a u školskoj zadruzi su i najprodavaniji. Radovi obuhvataju širok spektar oblika i boja: sitna plastika i reljefi u terakoti, grnčarske posude radjene na točku, vaze i brojni ukrasni predmeti. Prethodne generacije učenika ostavile su radove od kojih su neki danas školski eksponati, vrlo reprezentativni koji se trajno nalaze u fundusu škole.

– Na ovom obrazovnom profilu mi se najviše sviđa rad u materijalu. Korisitmo glinu za rad na točku i pravljenje skulptura. Radimo u grupama i profesori mogu da nam posvete više pažnje. Stekli smo dobro znanje, moji drugovi i ja smo spremni za dalje usavršavanje. Svaki savet i predlog mentora prihvatamo i trudimo se da školu predstavimo u što boljem izdanju  – priča učenica Jovana.

Školski kabinet za grnčare je opremljen svim potrebnim materijalima i sredstvima za rad (glina, alati, nožni i električni grnčarski točak, mala i velika keramička peć, pigmenti i glazure, špric-pištolj). Učenici samo treba da pokazu svoju kreativnost i da, u saradnji sa profesorima, to i realizuju na obostrano zadovoljstvo. Ove godine škola je upisala na obrazovni profil grnčar, sedam učenika.