Na području opštine Bogatić radi šest matičnih osnovnih škola, dok su u ostalim selima izdvojena odeljenja. Ukupno je osnovnim i srednjim obrazovanjem obuhvaćeno više od 3.500 učenika.

Godine 1824. Bogatić je bio veliko selo sa 400 kuća, crkvom i školom. Zgrada u porti crkve na jedan sprat mogla je da primi i do stotinu đaka. Osnovana pod pokroviteljstvom kneza Miloša Obrenovića i njegovog brata Jevrema Obrenovića, bila je jedna od prvih škola u Mačvi i Srbiji prve polovine devetnaestog veka. Njen prvi učitelj Radovan Pantelić bio je istaknuti učitelj u Srbiji koji je završio gimnaziju i bogosloviju u Sremskim Karlovcima.

Postojeća školska zgrada sagrađena je 1968. godine i od tada je kroz njene učionice i hodnike prošlo preko 30.000 učenika. Više od dve trećine zaposlenih su bivši đaci ove škole. Oni rade kao nastavnici, učitelji, stručni saradnici ili administrativno-tehničko i pomoćno osoblje. U sastavu osnovne škole su i dva izdvojena odeljenja u kojima se izvodi nastava od prvog do četvrtog razreda u Belotiću i Banovom Polju, piše u letopisu škole.

Mačvanska srednja škola počela je sa radom davne 1977. godine, u zgradi osnovne škole, kao istureno odeljenje šabačke gimnazije. Nesebičnim zalaganjem i trudom čelnih ljudi opštine i svih stanovnika Mačve, škola se iduće godine seli u veliku i modernu školsku zgradu i počinje sa samostalnim radom. Od tada do danas, škola je prešla dug put, neprestano se menjajući i razvijajući u skladu sa potrebama društva i vremena, a pre svega dece. Menjala je obrazovne profile i smerove, pa i nazive, uspešno opstajući i formirajući nove generacije.
Danas, škola obrazuje đake u više područja rada i obrazovnih profila trećeg i četvrtog stepena stručnosti: ekonomski tehničar, mašinski tehničr motornih vozila, veterinarski tehničar, vozač motornih vozila, kuvar, tehničar drumskog saobraćaja, navodi se na web prezentaciji  obrazovne ustanove.

Tekst je nastao kao deo projekta „Bogatić, ulažemo, radimo, gradimo“ koji sufinsira opština Bogatić.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.