Školska godina počinje za manje od desetak dana. Škola primenjenih umetnosti se priprema za dolazak novih učenika, a među njima će biti i 14 đaka na obrazovnom profilu stislki krojač. Ovaj smer je vrlo popularan, među mladima koji žele usavršavanje i napredak.

Kroz istoriju kostima ulazimo u evropski i sopstveni kalendar odevanja kroz vekove. Dobra kreacija, svila, saten, pliš ili neka druga tkanina, zvuk mašine u krojačkoj radionici, perfekcija izrade izrastaju u dobar pozorišni ili jedinstveni odevni predmet.

– Na početku školovanja tako malo smo znali, ali zahvaljujući stručnosti profesora i našeg uloženog truda postigli smo mnogo toga. Sada ne samo da smo postali stručni u svom obrazovnom profilu, već sa lakoćom stvaramo unikatne predmete. Pridružite nam se, možda ovde ostvarite svoj san, kaže bivši učenik Goran Mičić.

Ljubav prema šivenju i kreiranju bivša učenica ove škole Jana Trivanović razvijala je od malih nogu u radionici svoje mame. Sobzirom da da ljubav prema šivenju nije jenjavala tako da je upisala Školu za umetničke zanate. Iako joj je zbog dobro urađenog ispita ponuđeno da upiše neki drugi smer ostala je pri svojoj odluci da bude stilski krojač.

– Tada mi je bio u glavi samo savremeni kostim. Onda sam se u srednjoj školi zaljubila i u scenski kostim pa sam više radila na tome. Kada sam na drugoj godini fakulteta dobila stručne predmete više sam se zaljubila u savremeni kostim. Diplomski rad na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, inspirisan dramom Maksima Gorkog „Na dnu“ pokazao je svu moju kreativnost kada je u pitanju scenski, ali i savremeni kostim – otkriva Jana za medije.

Gradske manifestacije, revijama upotpune učenici Škole primenjenih umetnosti, koji pored izrade kostima, budu i u ulozi modela. Najzastupljeniji je scenski kostima, ali i maturske haljine, kao i odeća inspirisano modom od pre dva – tri veka.