Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolinij boravio je u Šapcu i tom prilikom sastao se sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem.

– Izrazio sam veliko zadovoljstvo njegovom posetom i zahvalio se na podršci koju je Evropska unija pružila u realizaciji projekata od velike važnosti za grad Šabac. Razgovarali smo o projektima koji su već realizovani na teritoriji grada, ali i o projektima čija realizacija je u toku, a koji su finansirani sredstvima Evropske unije. Važno je napomenuti da je EU kao naš najznačajniji partner izdvojila 24 miliona evra bespovratnih sredstava za grad, što je za nas od neprocenjivog značaja – istakao je Pajić.

Zahvaljujući pomoći EU realizovani su kapitalni infrastrukturni projekti i drugi veoma važni projekti koji su unapredili uslove za ekonomski i socijalni razvoj, život u ekološki zdravijoj sredini, razvoj javnog civilnog sektora, a saradnja na regionalnom nivou podignuta je na viši nivo.

– Posebno raduje činjenica da pomoć nije izostala ni u vreme prirodnih katastrofa, prilikom odbrane od poplava, kao i sanacije štetnih posledica, kada je pružena značajna pomoć domaćinstvima i javnim ustanovama. Evropska unija se pokazala kao dobar partner i tokom borbe protiv pandemije izazvane virusom kovid 19 pružajući nam neophodnu pomoć u jačanju materijalnih i tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa. Grad Šabac je zbog toga veoma zahvalan i pouzdan je partner na putu stvaranja prosperitetne zajednice zasnovane na principima održivog razvoja – rekao je gradonačelnk.

U toku su dva velika projekta EU u partnerstvu sa Gradom vrednosti preko milion evra. Grad je spreman da konkuriše i za nove projekte EU kako bi unapredio kvalitet života svojih sugrađana.