Pre nepune tri decenije, tačnije 1993. godine u Šapcu se osniva nova obrazovna ustanova, pod nazivom Škola za umetničke zanate. Pre deset godina naziv je promenjen u Škola primenjenih umetnosti, mada se u javnosti odomaćio naziv Umetnička škola, po kojem je prepoznatljiva. Škola predstavlja zbir kreativnih radionica, pravi mali fakultet primenjenih umetnosti u kojoj učenici detaljno upoznaju tehničku, estetsku i duhovnu stranu umetničkih zanata, a utemeljena je na principima obrazovnog sistema umetničke gimnazije. Ovom obrazovnom ustanovom rukovodi direktorka Nevenka Đokić. 

– Školovanje traje četiri godine, a svake godine Škola prima 84 učenika, koji čine četiri nova odeljenja. Škola primenjenih umetnosti je jedinstvenog karaktera u našoj zemlji kako po broju obrazovnih profila tako i po tome što je jedina koja neguje neke od umetničkih zanata i na taj način doprinosi očuvanju tradicije i duhovnosti – navodi Đokić.

 

U Školi su zastupljeni sledeći obrazovni profili:

– GRNČAR

– STILSKI KROJAČ

– GRAVER umetničkih predmeta

– JUVELIR umetničkih predmeta

– KONZERVATOR KULTURNIH DOBARA

– ARANŽER

– FIRMOPISAC KALIGRAF

– KLESAR

– DRVOREZBAR

– PLASTIČAR umetničkih predmeta

– LIVAC umetničkih predmeta

– Ukoliko učenik želi da nastavi školovanje, može da se upiše na sve više i visokoškolske ustanove društvenog smera, akademije i fakultete umetnosti. Konzervatori kulturnih dobara najčešce se opredeljuju za dalje školovanje na slikarske odseke likovnih i primenjenih akademija, dok se stilski krojači, grnčari, juveliri, plastičari, graveri, firmopisci  i aranžeri odlučuju za primenjene akademije, a klesari, drvorezbari i livci najčešće se opredeljuju za vajarske odseke likovnih i primenjenih akademija  – ističe direktorka

Po završetku školovanja učenici otvaraju samostalne zanatskie radnje. Opredeljenje učenika za obrazovne profile juvelir umetničkih predmeta, drvorezbar, klesar, graver umetničkih predmeta i stilski krojač predstavlja posebnu pogodnost za tu vrstu delatnosti.

– Od osnivanja Škole do danas, upisan je veliki broj učenika na navedene fakultete i akademije. Svaki obrazovni profil poseduje svoj kabinet sa odgovarajućim alatima za izvođenje praktične nastave. Škola kontinuirano osavremenjuje nastavu opremajući radionice savremenim alatima i mašinama, kako bi učenici imali mogućnost bržeg i kvalitetnijeg savlađivanja gradiva, kao i kvalitetnijeg umetničkog izražavanja.

Hol škole je pretvoren u galerijski prostor i Šapčani slobodno vreme mogu iskoristiti da se upoznaju sa učeničkim radovima.

– Najbolji uvid u umetnički rad Škole možete imati na godišnjim izložbama, koje se organizuju na kraju školske godine u junu u više galerija u gradu. Učenički radovi sa određenom tematikom izlažu se svakog meseca u galeriji Škole – zaključuje direktorka škole Nevenka Đokić.

Učenici tokom školske godine učestvu na brojnim konkursima i javnim pozivima. Uglavnom se vraćaju sa nagradama, što su prvenstveno njihove zasluge, ali i njihovih profesora mentora. Kako kažu najveće priznanje je kada dobiju mogućnost da izažu u galerijskom prostoru srpske prestonice.

Projekat „Umetnik se rađa u Šapcu“  je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.