Konji se u Mačvi uzgajaju više od veka. Išlo se u ratove, ali i za velike praznike organizovala lokalna nadmetanja, koji šor ili sokak, ima jačeg i izdržljivijeg konja.  Prema dostupnim podacima, prvi trkački dan u Bogatiću održan je 01. maja 1950. godine . I tada je štampan „Program trka“. Mačva je dala veliki broj rasnih i uspešnih grla i nekoliko izvanrednih džokeja. Nakon niza godina opština Bogatić ponovo postaje vlasnik hipodroma, na kome su obavljeni radovi na rekonstrukciji i izgradnji novih sadržaja.

– Jedan od prvih, a ponekad i prvi, sportski događaj u Novoj godini u su Božićne trke. U znak sećanja na vremena kada se trčalo u svakom selu, svake godine u prisustvu nekoliko hiljada posetioca, tačno u podne organizuju se dve galopske i jedna trka u sulkama. Hipodrom u Bogatiću poznat je i po tome što se galopske trke punokrvnih engleskih galopera u sulkama, trče samo ovde. Poslednju deceniju na Hipodromu se održava nekoliko trkačkih dana. Glavna trka je uvek posvećena Danu oslobođenja Bogatića – kaže Dragan Ružić, predsednik Konjičkog kluba Mačvanin.

 

Tekst je nastao kao deo projekta „Bogatić, ulažemo, radimo, gradimo“ koji sufinsira opština Bogatić.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.