Lovci iz Mačvanskog Pričinovića početkom februra primetili oguljena stabla pored reke Jerez. Iz dana u dan taj broj je bio sve veći, a brana preko rećice koju su izgradili dabrovi je napredovala.

– Čuo sam da je pre dvadesetak godina godina u Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ pušteno 35 dabrova, posle jednog veka odsustva iz Srbije. Iz godine u godinu broj se povećavao, pa se ove zivotinje u poslednje vreme nastanjuju i pored manjih rečica, gde prave svoja staništa – ističe meštanin Mačvanskog Pričinovića Branko Kokar.

Dabrovi su vegetarijanci koji se hrane korom drveta i ne ugrožavaju riblji svet u rekama, kao ni useve pored svojih stanista, a u Mačvanskom Pričinoviću su podeljena mišljenja o prisustvu ovih životinja u njihovom selu.

– Ovo je potvrda da živimo u zdravoj i čistoj sredini, jer ove životinje neće svoja staništa da prave u prljavoj i zagađenoj vodi. Dabrovi su strogo zaštićena vrsta, a Zakonom o zaštiti prirode propisane su zabrane hvatanja, držanja i ubijanja, kao i uništavanja staništa – završava Kokar.