U godini obeležavanja sto tridesete godišnjicu rođenja Stanislava Vinavera, Grad Šabac i Fondacija Vinaver organizovali su manifestaciju pod nazivom „Vanaverov svet“. Jevrejsko groblje u Šapcu posetili su član gradskog veća za kulturu Mirioljub Mijuskovic i predstvnici fondacije.

– Fondacija ce u godinama pred nama teziti da postane duhovno središte oko kojeg će se okupljati ne samo poštovaoci umetnosti nepravedno zaboravljenih velikana, već i stvaraoci i proučavaoci moderne srpske, evropske i svetske literature – rekla je direktorka Fondacije Aleksandra Pavlović.

Na Vinaverovom trgu otvorena je izlozba „Pesnik govori“ izabranih stihova i citatata Stanislava Vinavera na trgu koji nosi njegovo ime. Sa divnom emocijom o manifestaciji govorila je pesnikov potomak profesor doktor Milica Vinaver.

U Dvorani „Vinaver“ Aneksa Biblioteke o erudititi je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

-,,Vinaverov svet 2021” aktuelizuje sećanje na lik i delo velikog Stanislava Vinavera. Kultura oplemenjuje, čini život lepšim, sadržajnijim i smislenijim. Ulaganjem u kulturu podstičemo vrednosti koje će učiniti da Šabac bude grad budućnosti – zaključio je gradonačelnik.

Druhog dana manifestacije u Narodnom muzeju Šabac otvorena je izložba slika Ljube Popovića iz legata umetnika u Modernoj galeriji Valjevo. Postavku otvorili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i Valjeva Lazar Gojković.

Obeležavanje Vinaverovih dana završeno je koncertom grupe Sira utfila, koja je u Biblioteci šabačkoj izvela numere sefardska muzika sa Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Stihove Stanislava Vinavera govorio je glumac Mladen Andrejević.