Poziv za obeležavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih predstavnicima Mačvanskog okruga uputila je Eparhija pakračko – slavonska. U manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu svetu liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sestrinskih Pravoslavnih crkava. Praznik se obeležava zajedno sa uspomenom na osamdesetu godišnjicu od početka rada sistema koncentracionih i logora smrti Jasenovac.

– Nakon 80 godina služena je liturgija na mestu velikog zločina, a tamo gde je veliko stradanje, tamo je i blagodat velika, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Bogosluženju su prisustvovali srpski član Predsedništva Milorad Dodik, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip sa suprugom, brojni gosti i vernici.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac odata je pošta svim stradalim, a skupu u Jasenovcu su prisustvovali načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predstavnici lokalnih samouprava grada Loznice i opština Bogatić, Vladimirci, Koceljeva i Mali Zvornik. Delegacije su položile vence žrtvama fašističkog terora.