Na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova istaknuto je da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do osamnaeste godine, dok se pre petnaeste godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji. Onog trenutka kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu. Na ovu temu govore Dragica, Marija i Nataša, koje su sklopile brak pre punoletstva.

– Mlada sam se udala, sa 15 godina. Odmah sam ostala u drugom stanju. Do punoletstva sam rodila troje dece, jer je moj muž tako hteo. Bio je 20 godina stariji od mene i plašio se da ako bude čekao neće moći da ima decu. Tokom trudnoća izgubila sam zube. Lekarske kontrole sam preskala, jer je svekrva smatrala da sam mlada i da ne.moram na preglede. Sada sam socijalni slučaj. Hronični bolesnik, koji nema overenu knjižicu. Prime me u Hitnoj službi s vremena na vreme. Dobijem nešto protiv bolova i to je sve – kaže u svojoj ispovesti Dragica (38)

– Školu sam napustila još u prvoj godini. Odlučila sam tada da se udam. Iskreno, kajem se. Bila sam dobar đak, ali je moj momak, sadašnji suprug bio ljubomoran. Imamo dvoje dece. Sin je još u osnovnoj školi, bodrim ga da nastavi školovanje, dok je ćerka krenula mojim stopama. Udala se sa 16 godina, srednju nije ni upisala. Očekujem od nje unuče, ali ostaje žal što nije stekla neku diplomu – kaže Marija (35).

– Maštala sam kao devojčica da odem u inostranstvo. Želela sam kuću pored jezera. Zaljubljive sam prirode. Jurila sam momke. Moji snovi se nisu ostvarili. Udala sam se na insistiranje roditelja, za momka koji mi se nije mnogio sviđao. Sada dane provodim na pijacama, gde prodajem polovnu garderobu. Kad dođem sa posla čekaju me obaveze na imanju. Sve što zaradimo suprug koji je automehaničar i ja dajemo svekru i svekrvi koji raspoređuju kućni budžet. Nemam novca kod sebe kada mi deca traže nešto da im kupim, moram da tražim, pa koliko nam udele – ističe Nataša (29).

Pripremile: Dragana Kojić i Biljana Brezić

Foto: Nenad Rankić/fb neskebezgreske