Folklorni ansambl Doma kulture Prnjavor bio je učesnik ovogodišnjeg 52. Međunarodnog festivala Planinskog folklora u Zakopane u Poljskoj od 12. do 20. avgusta, a glavna nagrada festivala je „Golden Ciupaga“. Predstavnici Prnjavora su u Poljskoj bili smešteni u kampu Zakopane.

– Organizacija festivala i sam festival je na jednom visokom nivou, od scene, ozvučenja, rasvete, broja ljudi koji su uključeni u organizaciju, medija koji su svaki dan pratili dešavanja na festivalu, kao i profesionalnom odnosu prema našem ansamblu, je za svaku pohvalu. Mi smo se vredno spremali, ispoštovali sve propozicije takmičarskog dela festivala, a žiri je prepoznao nas trud i rad. Još jedno zlato za nas ansambl u ovoj godini, pored Zlatnog opanka u Valjevu, još jedan veliki uspeh ali na međunarodnoj sceni. Ponosan sam na sve naše članove, jer smo zajednički uspeli da tokom ove teške situacije za folklorne ansamble pa i za nas, ostvarimo ovakav rezultat – rekao je po povratku u Srbiju v.d. direktora Doma kulture Mario Maksimović.

Ansambl Doma kulture Prnjavor nastupio je u takmičarskom dela programa sa tri koreografije i orkestarskom tačkom, gde su se borili za glavnu nagradu, a deset članova žirija je učestvovalo u ocenjivanju (eminentni stručnjaci-etnokoreolozi, etnomuzikolozi, profesori univerziteta iz Francuske, Poljske, Bugarske, Spanije, Rumunije, Turske). Odluka o pobedniku je saopštena u petak 20. avgusta, na konferenciji za medije.

Pored folklornog ansambla iz Srbije, na festivalu su učestvovali i folklorni ansambli iz Turske, Italije, Ukrajine, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Severna Makedonija i četiri folklorna ansambla iz Poljske. Za glavnu nagradu borilo se 12 ansambala.

Inače, prvi festival u Zakopane je održan 1935. godine nešto skromnijih razmera, da bi se posle Drugog svetskog rata javilo veće interesovanje za održavanje ove manifestacije. Od 1968. godine ovaj festival ima i međunarodne razmere od kada je, pa sve do danas učestvovalo više od 600 grupa iz različiti država. Pored takmičarskog karaktera, festival ima i ulogu u podsticanju druženja kako između stanovnika ovog dela Poljske, tako i grupa iz svih delova sveta.