Devojčica (15) iz jednog šabačkog sela, sa prvim mrakom pobegla je od roditelja i taksijem stigla pred kuću svog izabranika, koji je bio godinu dana mlađi od nje. Njegovim roditeljima, a dan kasnije i socijalnim radnicima je rekla kako trpi nasilje u svojoj porodici, gde se živa neće vratiti, pa je pretila samoubistvom ukoliko je primoraju da se vrati kući. Roditelji dečaka, iako su bili svesni da njihov sin nije zreo za brak, nisu imali hrabrosti, posle njene, verovali su iskrene priče, da je isteraju iz kuće, pa je sa njima živela pune dve godine.

Međutim, vanbračna zajednica dvoje maloletnika se raspala posle dve godine. Zbog porodičnog nasilja njihova beba, koju su dobili posle godinu dana zajedničkog života, smeštena je u hraniteljsku porodicu.

Dete smešteno kod hranitelja

Mladoženjini roditelji, osuđeni su po krivičnoj prijavi Osnovnog javnog tužilaštva za krivično delo podvođenje i omogućavanje polnog odnosa iz člana 183. Krivičnog zakonika. Oboje su bili deca sa 15, odnosno 14 godina.

Roditelji devojčice, kao ni socijalni radnici nisu uspeli da vanbračnu zajednicu prekinu u samom početku.

– Devojčica je bila maloletna u trenutku kada je rešila da napusti mladoženjinu kuću. Sa 16 godina je rodila dete, koje je smešteno u hraniteljsku porodicu. Često su se svađali, fizički obračunavali i prijavljivali jedno drugo policiji zbog nasilja u porodici – navodi komšija Saša.

Presuda roditeljima

Roditelji dečaka, nakon odluke mladih da se raziđu suočili su se sa brojnim problemima, koje ih teretio zakon. Osnovno javno tužilaštvo, protiv njih pokrenulo je optužnicu za krivično delo podvođenja i omogućavanje seksualnih odnosa.

Sud je ocu i majci dečaka, prvostepeno izrekao kaznu šestomesečnog zatvora, uslovno na godinu dana. Otac i majka dečaka su, kako se navodi, krivi zato što ništa nisu učinili da spreče vanbračnu zajednicu. Oni su, kako propisuje zakon, morali maloletnicima da stave do znanja da se protive  njihovoj odluci da žive zajedno. Pozivali su se i na romski običaj  ranog stupanja u brak, što nije uvaženo kao olakšavajuća okolnost.

-U romskoj populaciji poznati su ugovoreni brakovi, što u ovom primeru nije bio slučaj.  Deca su sama želela da žive zajedno, prvo su negodovali i jedni i drugi, ali su prihvatili. Zašto je došlo do svađe kod mladih, razmirica i prekida zajednice, to niko ne zna. Šteta je zbog deteta, koje sada raste bez roditeljske ljubavi – zaključuje komšinica Milica.

Pripremile: Dragana Kojić i Biljana Brezić

Foto: Nenad Rankić/fb neskebezgreske