Već nekoliko godina Edukativno-inkluzivni centar Roma Šabac radi na promovisanju obrazovanja romske populacije. Prvi koraci su dali vidljivi rezulatate, ali se i dalje u saradnji sa institucijama moraju pojačati aktivnosti. Predsednica udruženja Dragana Stanković, govori na temu maloletničkih brakova.

Da li su na području grada Šapca maloletnički brakovi najzastupljeniji kod romske populacije?

– Kao i svugde u Srbiji, slična je situacija u Šapcu. Mladi Romi se udaju i žene pre punoletstva, najviše zbog nedovoljnog obrazovanja. Drugačije gledaju na svet, nažalost sa loše strane, a najčešće dolaze iz porodica gde ni roditelji nisu obrazovani.

Kako žive parovi koji su ušli u maloletnički brak?

– Žive teško, najčešće se bave sezonskim poslovima, sakupljnjem sekundarnih sirovina, uglavnom u lošim životnim uslovima.  Prehranjuju porodicu, tako što se dovijaju za posao, podnose zahteve za državnu pomoć i socijalna davanja. Mali je broj parova, kojima su roditelji stekli kapital, pa imaju bolje uslove.

Da li bi trebalo zakonom zabraniti maloletnički brak?

– Postoji predlog da se zakon promeni. Uz promenu zakona mora se raditi na edukaciji i organizovanju tribina. Romi uglavnom ne nastavljaju školovanje posle osmog razreda, što predstavlja veliki problem. Kad su okupirani šklolskim obavezama, ne bi imali višak vremena zbog brojnih obaveza. Usled nedovoljnog angažovanja, dolazi do opuštanja i nesvesnog uplovljavanja u bračnu zajednicu, najčešće pre 18 godine.

Da li znate parove koji su ušli u maloletnički brak?

– Radom udruženja susrela sam se velikim brojem parova, gde su uglavnom žene ušle u maloletnički brak. Skoro 90 % brakova se okonča razvodom, kada devojke ne napune ni 20 godina. Ubzo dolazi do ulaska u druge brakove, slede razvodi, sudske presude, borba oko starateljstva nad decom.

 

Pripremile: Dragana Kojić i Biljana Brezić

Foto: Printscreen/facebook