Projektom „Zajedno u podršci roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju“, koji je finansirala Vlada Švajcarske uz podršku Vlade Srbije, u Loznici je obuhvaćeno tridesetoro dece sa njihovim roditeljima kroz stručni rad i nadzor psihologa, defektologa, logopeda, oligofrenologa sa ciljem postizanja njihovog kvalitetnijeg života.

– Bila nam je želja da kao Grad kroz ovaj projekat unapredimo razvoj motorike, komunikacijske veštine dece sa smetnjama u razvoju, poimanje sebe i okoline, razlike u prostornim odnosima i rekao bih da smo uspeli. Roditelji su postali zadovoljniji, njihovi kapaciteti su osnaženi i na taj način oni bolje upravljaju stresom. S druge strane, deca su postigla da zadrže pažnju na svim aktivnostima u kojima su učestvovala, da imaju timski rad i komuniciraju sa svojim vršnjacima. Neka su uspela da tekstove koje im čitaju polako reprodukuju i prepričaju. Vidimo društvenu uključenost te dece kroz ovaj projekat što je i bio glavni cilj – rekao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Prema Đokićevim rečima, kroz strategiju socijalne zaštite Grada Loznice za period 2021 – 2025, koja je usvojena u martu ove godine, uvrštene su i usluge za decu sa smetnjama u razvoju s obzirom na to da je Loznica vrlo odgovoran grad kada su u pitanju socijalne usluge i osetljive kategorije građana.

 

Tekst je nastao kao deo projekte „Loznica, dobro mesto za život“ koji sufinsira grad Loznica.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.