Drinska regata od sela Rogačice do Ljubovije održana je u subotu 10. jula uz učešće preko 20.000 ljudi. Na spustu dugačkom više od 40 kilometara, učestvovala su plovila i iz svih krajeva naše zemlje, dijaspore i iz zemalja okruženja. Uz pesmu, muziku, pucnje iz topa trešnjevog drveta i druženje još jednom se pokazalo da je Drina reka koja spaja ljude i narode. Spust je trajao osam sati.
Pozdravnu reč i dobrodošlicu učesnicima regate poželeo je u ime opštine Ljubovija, predsednik Milan Jovanović.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić čestitala je organizatorima i otvorila jubilarnu 20. Drinsku regatu u Ljuboviji.
– Dragulj reke Drine, Drinska regata, po mnogo čemu predstavlja jedan od značajnijih turističkih projekata naše zemlje. Kao najveća manifestacija na vodi u Evropi, Drinska regata privlači skoro 20.000 zadovoljnih učesnika, koji se rado vraćaju. Budući da se turistički trendovi u post-kovid periodu kreću sve više u pravcu aktivnog turizma i neposrednog doživljaja prirode, ovaj kraj treba da iskoristi sjajnu priliku za ubrzani turistički rast – istakla je ministarka Matić.

Organizaciju dogagađaja realizovali su opština Ljubovija i Turistička organizacija opštine Ljubovija. Velika pažnja posvećena je bezbednosti učesnika regate, o čemu su vodili računa pripadnici policije i zdravstveni radnici.

– Veliki broj učesnika se prijavio za plovidbu, što iz naše zemlje, što iz regiona, tako da je bilo preko hiljadu plovila na reci. Pored spusta posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnom kulturno-zabavnom programu, tako da su svi sadržaji bili bogati, a ljudi koji su došli bili su u prilici da se lepo provedu i ponesu nezaboravne utiske iz Ljubovije – rekla je direktorka Turističke organizacije Ljubovije Jelena Tešić.

Od starta u Rogačici plovilo se do Donje Trešnjice,gde je učesnicima poslužen vojnički ručak, nakon čega je plovidba nastavljena do Ljubovije.

Manifestaciji je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.