Da dečji brakovi ozbiljno krše ljudska prava, konstatovano je na sastanku u Beogradu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorane Mihajlović, sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostadinovom.

Nastavak dobre saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, sa posebnim osvrtom na prava dece i sprečavanje dečjih brakova, ali i zajedničke aktivnosti u oblasti zelene agende, zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, bile su između ostalog teme sastanka.

Mihajlovićeva je poželela dobrodošlicu novoj direktorki UNICEF-a i istakla da je prostora za unapređenje uspešne saradnje između dve institucije mnogo.

– Pored toga što zajedno realizujemo projekat usmeren na borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama, kao i rad Nacionalne koalicija za sprečavanje dečjih brakova, tema za saradnju je mnogo. Možemo zajedno da radimo i u oblasti energetskog siromaštva, na novim projektima usmerenim na zelenu agendu i energetsku tranziciju, da teme važne za zdraviji život i zaštitu životne sredine približimo deci i njihovim roditeljima. Važno je i da pokrenemo inicijativu za izmenu nekoliko važnih zakona koji se tiču dečjih prava, posebno ranih i dečjih brakova, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje prava dece – istakla je Mihajlovićeva.

Dejana Kostadinova zahvalila je potpredsednici Vlade na posvećenosti kojom se bavi temama važnim za ljudska i dečja prava.

–  Izuzetno je važno da sa visokog političkog nivoa imamo takvu posvećenost i podršku. Unapređenje rodne ravnopravnosti je dug proces koji zahteva kontinuirano zalaganje. Pored izmene zakona, moramo više raditi na podizanju svesti javnosti o ovim problemima, da edukujemo profesionalce u svim oblastima, da više radimo sa lokalnim zajednicama i da se suočimo sa izazovima koji postoje na globalnom nivou. Zelena agenda i zaštita životne sredine visoko su na agendi i naše organizacije i otvoreni smo da zajedno radimo i u ovoj oblasti –  rekla je Kostadinova.

Na sastanku je bilo reči i o potpisivanju sporazuma o saradnji između Koordinacionog tela i UNICEF-a, kako bi se definisali ciljevi i aktivnosti dalje saradnje.

Prema poslednjim raspoloživim podacima u 2005. godini 45.9% žena stupilo je u brak pre 18. godine, dok je 2014. godine taj procenat porastao na 57%.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UNICEF su podstaknuti ovim problemom, početkom 2019. godine pokrenuli Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova čiji je zadatak da se kroz usmerenu i koordinisanu akciju relevantnih aktera doprinese okončanju dečjih brakova u Srbiji, naročito u romskoj populaciji

Pripremile: Dragana Kojić i Biljana Brezić

Foto: kabinet Ministarstva rudarstva i energetike i printscreen/unicef.org