Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, održala je u Nišu, sastanak sa načelnicima Upravnih okruga na temu sprovođenja energetske efikasnosti u lokalanim samoupravama i primeni zakona iz oblasti rudarstva i energetike.
Posebno je bilo reči o punoj primeni Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, čiji se efekti očekuju u narednom periodu. Zakon o energetskoj efikasnosti od izuzetnog je značaja za sve lokalne samouprave. Po ustaljenoj praksi, o temama koje se direktno tiču svih naših građana, razgovori se vode najpre sa načelnicima Upravnih okruga, koji dobijene informacije i instrukcije dalje prosleđuju lokalnim samoupravama.
U razgovorima su učestovali načelnici Nišavskog, Južnobačkog, Šumadijskog, Borskog, Raškog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac prisutne je informisao o efektima primene zakonskih propisa u gradovima i opštinama Mačvanskog upravnog okruga. Posebno je istaknut primer opština Bogatić, koja u značajnoj meri već koristi obnovljive izvore energije. Grad Šabac i opština Vladimirci obavljajau neophodne pripreme i aktivnosti kako bi se iskoristili prirodni resursi i postigle velike uštede. Energetski potencijali, koje ovo područje ima još uvek nisu u punom kapacitetu iskorišćeni,ali se sa aktivnostima nastavlja još intenzivnije. Pomenuta je i opština Mali Zvornik gde će se izgraditi elektrana na bio masu i opština Krupanj koja sprovodi izolaciju svih objekata na području lokalne samouprave. Zakoni iz ove oblasti su od velikog značaja i zbog izgradnje budućeg rudnika litijuma u Jadru.